Oldalak

2018. március 5., hétfő

SONY DSC-HX1 javítás

Egy barátomé volt ez a fényképezőgép, az volt a hibája, hogy amikor megnyomta az exponáló gombot, az eredmény mindig egy teljesen fekete kép lett. Természetesen az LCD-n is látható volt, hogy... nem látunk semmit.


Nos, akkor szedjük is szét a masinát!



Bár már a szétszedés előtt kiderült, hogy a probléma minden bizonnyal a zárszerkezettel lesz. Amikor megnyomjuk az exponáló gombot, a zárnak be kell záródnia, hogy több fény ne juthasson a CCD-re, ezután jön a kép kiolvasása a szenzorból. Majd ha ez is megtörtént, a zárnak ki kell nyílnia, hogy élőképet láthassunk.
Sikerült egy rossz optikát is szereznem, ezt láthatjuk az alábbi képen (illetve már annak is csak a zárszerkezet részét). A kapott optikában a képstabilizátornak volt valami hibája, a zárszerkezet viszont jó volt. Gondoltam, elég kicserélni a zárszerkezetet és máris megjavítottam a fényképezőgépet. Az optika előző tulajdonosa biztosított afelől, hogy ha nekiállok szétszedni az optikát, azt csak kínszenvedés árán tudom majd csak összerakni, mivel nagyon sok finom mechanikus rész van benne, ami szétszedés közben darabokra fog hullani. Ez viszonylag rossz hír, tekintve hogy az én gépemben is az optikában (azon belül a zárszerkezetben) van a hiba.



De ha már van egy rossz zárszerkezetem, nézzünk bele egy kicsit.

A fenti képen (amin a kapott optikából kiszerelt zárszerkezet látható) láthatunk egy tekercset, ez tulajdonképpen egy elektromágnes, ez mozgatja a zárszerkezet lamelláit. A fenti képen éppen zárva vannak a lamellák, tehát ha a gépben lenne, akkor nem engedne fényt a CCD-re. A vezérlése úgy működik, hogy az elektromágnes egyik polatitásra kinyitja, másik polaritásra becsukja a lamellákat. Nem kell folyamatosan rajta tartani a feszültséget az elektromágnesen, elég egy rövid impulzus, ami átmozgatja a lamellát a másik állásába, utána már abban az állásban stabil.



A fenti képen a zárszerkezet másik oldaláról készült, itt már láthatjuk magukat a lamellákat is. Két lamella van, ezek zárják el a fény útját a zárszerkezet közepén lévő lyukon keresztül.


A fenti képen már nyitott állásában láthatjuk a lamellákat. A kötépső lyukon keresztük tudna a fény a CCD-re jutni. Ha megnézzük alaposabban a képet, láthatunk rajta valami érdekességet...
A lamellák közé feltételezhetően még a gyárban, olajat tettek, ezek azok a sötétebb foltok az alsó lamella felületén. Az évek során az olaj elkezdett leszáradni, besűrűsödni. Ezzel összetapasztva a lamellákat annyira, hogy az elektromágnes már nem volt képes kinyitni azokat.
Ez igazolódott is a nálam lévő fényképezőgépen. Ezen viszonylag kevés macerával hozzá lehetett férni azokhoz a vezetékekhez, amelyek befelé mentek az optikában lévő elektromágneshez. Erre a vonalra külső tápból feszültséget kapcsolva simán kinyíltak és becsukódtak a lamellák. Ebből kifolyólag elképzelhetőnek tűnik, hogy a fényképezőgépet úgy is működésre bírhatjuk, hogy nem kell hozzá szétszedni a optikát. Elég lehet az, hogy kicsit több kakaót adunk az elektromágnesre így az már képes lesz megbírkózni a beszáradt vagy besűrűsödött olajjal a lamellákon.

Készítettem egy szkópábrát azokról a jelszintekről amellyel a fényképezőgép próbálja nyitni-csukni a lamellákat, ez látható a következő képen. Ha rákattintuk a képre, erdeti felbontásban is megtekinthetjük. Ezen láthatjuk, hogy nem valami nagy feszültségekkel dolgozik, kb. 2V az amplutúdó. A negatív impulzus nyitja, a pozitív pedig zárja a lamellákat.



Tekintsünk bele a megfelelő service manualba (SONY DSC-HX1 LEVEL3). Ebből nagynehezen ki lehet okoskodni (lenti kép), hogy az IC401 vezérli a lamellákat a zárszerkezetben. Az MSHUT_DIR határozza meg azt, hogy az MSHUT_EN-re érkező pulzus nyissa vagy csukja a lamellákat. A VLIM-el pedig valószínűleg az elektromágnesre jutó feszültség szintjét lehet beállítani. Mondom, valószínűleg! Mert ugye ennek az IC-nek az adatlapjáhozz hozzájutni reménytelen. Nem tudunk mást tenni, mint kipróbálni a teóriát. Növeljük meg kicsit a VLIM-en lévő feszültséget. R444 helyére tegyünk be egy 12kOhm-os ellenállást.


Az alábbi képen jól látható, hogy merre is kell keresni az R444-es ellenállást. Szerencsére nem porszemnyi méretű, még éppen kezelhető 0603-as. Persze egy kis forrasztási gyakorlat nem árt a cseréjéhez.


Ezek után nézzük meg hogyan változott az elektromágnes vezérlő feszültsége. A következő szkóp ábrán már ezt láthatjuk. Nagyjából sikerült megduplázni a feszültségszinteket. De a leglényegesebb persze az, hogy így már tökéletesen működik a fényképezőgép! That's great!


Úgy tűnik, hogy beigazolódott a besűrűsödött olaj miatti lamella összetapadás teóriája. Egyébként a 12kOhm-os ellenállás előtt próbálkoztam nagyobb értékű ellenállással is, ami a fentinél kicsit alacsonyabb vezérlőfeszültséget produkált. Ezzel csak az volt a probléma, hogy hidegben, amikor az olaj viszkozitása nagyobb, már nem tudta kinyitni a lamellákat (történt mindez télen).
A 12kOhm-os ellnállással beállított feszültségszintekkel viszont még -20°C-ban is működik a zárszerkezet (hőkamrában teszteltem).

2 megjegyzés:

  1. I successfully repaired my camera with a stuck shutter. A few remarks: In my camera the connection to the shutter was easy to reach after removing the main board. Just below the viewer there are two solder connections which are rather notable. It is easy to connect two wires to these solder connections. The shutter opened not until the voltage was raised to 4 VDC. After repeated reverse the polarity and gradually lowering the voltage the shutter opened at a voltage of 1.7 VDC. Closing the shutter with 1VDC is not problem. It is just the opening which asks for a higher voltage.
    I succeeded to replace the resistor 444 with a 12K resistor. This is not an easy job because the size is 0402 (not 0603!) that is 1 mm long and 0.5 mm wide. A job for steady hands!!
    Before reassembling I tried after waiting a few days if 2 VDC was enough to open the shutter. It appeared still critical so I decided to leave the connection to the shutter in the camera. I brought two thin wires through a drilled 2mm hole in the battery compartment. Available in case the shutter would not open with the raised voltage from the main board.
    Further remarks: The memory card must be removed when the main board must be taken out. Cleaning the main board after the soldering must be done with care. The switch covers are attached to the board with glue. After cleaning the board do not blow with force to dry the board. The penalty may be that the covers of the switches are blown away. Good luck in finding them again. I lost one and decided to lose the function of deleting a picture. That switch is now missing it's cover.
    I am very grateful to see that the camera works again without trying to open the optical unit, because it seems to be a very risky procedure. Thanks for the site!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thanks for your remarks! This fix was done 2 years ago and until now the camera has worked well, i made a lot of photo with it, but now the shutter remains closed again. It seems the viscosity of the oil in the shutter become higher with time, so i decided to disassemble the optics to clean this old viscous oil from the shutter blades. As i see earlier this is a really difficult task it requires a lot of precision, but i think this is the only way to make the camera working again.

      Törlés